Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

fej: Certifikát

Példa ügyletek certifikátokkal

Olaj Turbo Long

Az olaj árfolyama 90 USD, és mivel bízunk a további emelkedésben, ezért OLAJ Turbo Long pozíciót veszünk fel EBWTIOIL070L certifikát vásárlásával. A kiválasztott certifikát az olaj árfolyamára vonatkoztatva 70-es Kötési árral, 73-as Korlát árral került forgalomba.


Az olaj aktuális piaci ára és az előre meghatározott kötési ár közti különbség alapján árazott certifikát akkor drágul, ha az olaj árfolyama emelkedik és akkor veszít értékéből, ha az csökken. A certifikát árfolyamát az olaj árfolyamán túl befolyásolja a certifikát előre meghatározott lejáratáig hátralévő idő valamint az USD/HUF keresztárfolyam változása.

A certifikát árfolyamának „érzékenységét” befolyásolja, hogy az olaj pillanatnyi árfolyama milyen távol van a kötési ártól. Ezek alapján minél közelebb áll az árfolyam ehhez az előre meghatározott szinthez, annál nagyobb százalékos változást mutat a certifikát az olaj árváltozásához képest, vagyis annál nagyobb a tőkeáttétele.

certi: Példa Long
Példa egy elméleti Turbo Long ügyletre (nem egyezik a fenti példával)

DAX Turbo Short

A német DAX tőzsdeindex esésére számítunk, ezért DAX Turbo Short certifikátot (EBDAX8000S) vásárolunk, amelynek kötési ára 8000 pont, a korlátot pedig 7750 pontban határozták meg a certifikát kibocsátásakor. Ezek alapján ahogy csökken a DAX értéke, úgy távolodunk a kötési ártól vagyis a certifikátunk értéke is emelkedik.

A certifikát árfolyamát jelen esetben tehát a kötési ártól való távolság, a futamidőből hátralévő idő hossza és az EUR/HUF keresztárfolyam határozza meg.

Az instrumentum a Long pozícióhoz hasonlóan akkor reagál „érzékenyebben” az alaptermék, jelen esetben a DAX árfolyamváltozására, amikor annak szintje a Kötési árhoz közeledik.

certi: Példa Short
Példa egy elméleti Turbo Short ügyletre (nem egyezik a fenti példával, illusztrációs céllal készült)

Fontos információk

Jelen oldalon megjelentetett információk kizárólag tájékoztató jellegűek, az oldal tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak és befektetési tanácsadásnak. A leírtak alapján az Erste Befektetési Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, a közreadott információkért felelősséget nem vállal.

Az Erste Group Bank AG által kibocsátott certifikátok és turbo warrantok kibocsátási programjához készült Alaptájékoztató és a Magyarországon forgalomba hozott egyes certifikátok, turbo warrantok forgalomba hozatala kapcsán készült Végleges Feltételek a kibocsátó honlapján és az Erste Befektetési Zrt. Certifikát aloldalán (Certifikát és Warrant közzétételek) rendelkezésre állnak, melyeket kérjük, figyelmesen olvasson el. Befektetési döntése meghozatala előtt óvatosan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát, díjait, a számlavezetéshez kapcsolódó díjakat, költségeket és a befektetésekből származó esetleges károkat.