Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

Index Certifikát működés

 

Közzététel az Erste Goup Bank AG által kibocsátott WTI olaj certifikátokkal kapcsolatban

A Kibocsátó Erste Group Bank AG a certifikátok alaptermékéül szolgáló határidős szerződéseket általánosságban 3-10 munkanappal a kifutó kontraktus lejárata előtt görgeti tovább (roll-over) a legközelebbi lejáratú határidős szerződésre. A piaci körülményekre tekintettel a Kibocsátó fenntartja a jogot, hogy a roll-overeket korábban hajtsa végre a certifikátok Végleges Feltételeiben foglaltaknak megfelelően. Ezzel megpróbálva elkerülni a piaci torzulásokat a határidős szerződések lejáratához közeledve. Figyelmeztetés: A WTI olaj határidős árának negatív tartományba történő süllyedése esetén a teljes befektetett tőke elvesztésének lehetősége fenn áll.

Amit az Index certifikátokkal való kereskedésről tudni érdemes

Az Index/participációs certifikátok egyszerű lehetőséget biztosítanak a befektetők számára, hogy egy indexet vásároljanak vagy arra, hogy a közvetlenül nem elérhető árukba, nemesfémekbe, devizákba vagy tőzsdei határidős ügyletekbe fektessenek. Az Index/participációs certifikátok kockázata megegyezik az alaptermék kockázatával, mivel a mögöttes eszköz mozgását tőkeáttétel nélkül követik, azaz a mögöttes termék árának 1%-os változása a certifikát  árának 1%-os változását eredményezi. Fontos, hogy a nem forintban jegyzett mögöttes eszközök kereskedése esetén devizakockázattal is számolnunk kell.


Az Index certifikátok esetében tehát nem kell tőkeáttétellel kalkulálnunk, nincs kötési árfolyam, nincs előre meghatározott korlát, így Kiütési (K.O.) eseményre sem kerülhet sor.

Speciális esetekben, amikor a certifikát mögöttes terméke határidős ügylet (mint pl.: a WTI Olaj certifikátok vagy az Euro Bund certifikátok esetében), és a termék lejáratának időpontja későbbre esik, mint a fedezésre legjobban felhasználható határidős ügylet lejárata,a szorzó a futamidő alatt a rollovernek köszönhetően változhat az alábbiak szerint.

Görgetéskor változó tényezők Index certifikátok esetén a szorzó oly módon változik, hogy görgetéskor ne legyen nagy ugrás a certifikát árában.
A = B × ((C - Roll-over költségei) / (D - Roll-over költségei))
A - módosított szorzó
B - aktuális (görgetés előtti) szorzó
C - görgetés előtti határidős ügylet árfolyam
D - görgetéskor használt határidős ügylet árfolyama
Roll-over költség = a kibocsátó által az uralkodó piaci kondícióknak megfelelően meghatározott átállási költség

Az Index certifikát árának meghatározása

  Mögöttes termék: az Index árfolyama Mögöttes termék: az Index határidős árfolyama
Certifikát ára Index Prompt ára × Szorzó × Deviza árfolyam Index határidős árfolyama × Szorzó × Deviza Árfolyam
A Certifikát árát befolyásoló tényezők
  • a mögöttes termék Prompt árfolyama
  • szorzó
  • Devizaárfolyam: a mögöttes termék alapdevizájának és a certifikát alapdevizanemének árfolyama (devizakereszt)
  • a mögöttes termék határidős árfolyama
  • szorzó
  • Devizaárfolyam: a mögöttes termék alapdevizájának és a certifikát alapdevizanemének árfolyama (devizakereszt)

Fontos tudnivalók a certifikátok lejáratáról

Minden egyes certifikát utolsó kereskedési napja a meghirdetett lejárat előtt három kereskedési nappal van. Ugyanakkor a certifikát lejáratkori ára (azaz mekkora pénzösszeg kerül jóváírásra Ügyfél számláján) a mögöttes termék, lejárat napján érvényes, záró árfolyamától függ. Ily módon azok számára akik el szeretnék kerülni annak kockázatát, hogy a lejáratot megelőző három napban számukra kedvezőtlenül alakulhat a mögöttes termék árfolyama, javasolt az utolsó napon a pozíció lezárása.


Jelen oldalon megjelentetett információk kizárólag tájékoztató jellegűek, az oldal tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak és befektetési tanácsadásnak. A leírtak alapján az Erste Befektetési Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, a közreadott információkért felelősséget nem vállal.

Az Erste Group Bank AG által kibocsátott certifikátok és turbo warrantok kibocsátási programjához készült Alaptájékoztató és a Magyarországon forgalomba hozott egyes certifikátok, turbo warrantok forgalomba hozatala kapcsán készült Végleges Feltételek a kibocsátó honlapján és az Erste Befektetési Zrt. Certifikát aloldalán (Certifikát és Warrant közzétételek) rendelkezésre állnak, melyeket kérjük, figyelmesen olvasson el. Befektetési döntése meghozatala előtt óvatosan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát, díjait, a számlavezetéshez kapcsolódó díjakat, költségeket és a befektetésekből származó esetleges károkat.