Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

fej: TBSZ GYIK 195x105

Tartós Befektetési Számla GYIK

Jelen oldalunkon összegyűjtve és áttekinthetően ismerkedhet meg a legtöbbször előforduló kérdésekkel és az erre adott válaszokkal.

Hol és hogyan nyithatok TBSZ-t? A TBSZ szolgáltatás megnyitására online a NetBrokerben, személyesen pedig az Erste bankfiókokban van mód. A számla aktiváláshoz szükséges, hogy azon legalább 25.000, Ft-ot helyezzen el, mint kezdő befizetés.
A számlanyitás menete ONLINE:

1. Lépjen be a NetBrokerbe!
2. Kattintson az "Információk" menüpont TBSZ számla megnyitása gombra, ekkor megnyitásra kerül TBSZ számlája (gyűjtőév=tárgyév)
3. Vezesse át a kívánt, de min. 25.000 Ft összeget a TBSZ-re, ezzel aktiválja a számlát.
Csak egy TBSZ-t nyithatok? Ön egy évben csak egy számlát nyithat nálunk. A TBSZ egyébként az Ön Társaságunknál vezetett főszámlájához tartozó alszámla.
Meglévő értékpapírjaimat áttehetem a TBSZ-re? Társaságunk által forgalmazott nyílt végű befektetési jegyek "átkötésére" bankfiókban, személyes ügyintézés keretében van lehetőség. Egyéb értékpapírt TBSZ számlára áthelyezni sajnos nincsen mód.
Mi történik akkor, ha valamilyen oknál fogva a befizetés évét követő 3. vagy 5. év lejárta előtt szükségem lenne a pénzre? Bármilyen idő előtti kifizetés esetén a számla automatikusan megszűnik. Ebben az esetben a keletkezett nyereség, hozam után - a normál számlán elhelyezett befektetéshez, megtakarításhoz hasonlóan - csak a 15%-os adót kell megfizetni, egyéb kötelezettsége Önnek nem keletkezik. (A befizetés évét követő 4. és 5. évben ez 10% adóra mérséklődik). Ez alól kivétel a befizetés évét követő 3. és 5. év végével történő kifizetés, ahol részkivét lehetséges. A 3. év végén a kivett összeg arányában kell 10%-os adót fizetni, az 5. év végén a kivett összeget nem terheli adófizetési kötelezettség. Adókötelezettség esetében önadózással kell teljesítenie a bevallást és befizetést az általunk kiadott igazolás alapján.
Hogyan fizethetek be a TBSZ-re? A TBSZ-re befizetni (új pénzt elhelyezni) csak a megnyitás évében lehet. Ezt követően a számlán kizárólag az elhelyezett megtakarítás hozama, kamata, nyeresége és osztaléka kerülhet jóváírásra.

Amennyiben a fentiekben nem kapott választ kérdéseire, úgy kérjük, hogy olvassa el részletes TBSZ bemutatásunkat, vagy hívja Ügyfélszolgálatunkat.A tájékoztatás nem teljes körű. A megfelelő befektetési döntés meghozatala érdekében kérjük, hogy tanulmányozza a tartós befektetési számlával kapcsolatos jogszabályi előírásokat, adóhatósági állásfoglalásokat, valamint a Erste Befektetési Zrt. üzletszabályzatát, vonatkozó szerződéses feltételeit, valamint Díjjegyzékét. Az üzletszabályzat tartós befektetési számlával kapcsolatos rendelkezéseinek elérhetőségéről, a szolgáltatás elérhetőségének kezdő időpontjáról külön közlemény rendelkezik. A fentiekben foglaltak kizárólag tájékoztatások és nem minősülnek adótanácsadásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetésre való ösztönzésnek, ajánlattételi felhívásnak. A fentiekben foglaltakért az Erste Befektetési Zrt. nem felelős.

 

Mindent a TBSZ-ről 

Részletes bemutatás
A számlatípus ismertetése, be- és kifizetés menete, adózás

Kinek ajánlott?
Aktív kereskedőknek
Hosszútávú befektetőknek

A TBSZ előnyei
Kedvező adózás, rugalmas időtáv és befektetés

TBSZ Sajtófigyelő
Érdekes cikkek az elektronikus sajtóból

Jogszabályi háttér
Gyakran Ismételt Kérdések