Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

fej: Határidős Short 195x105

Erste Termin Példaügyletek

Példa az Erste Termin Long ügyletre
Példa az Erste Termin Short ügyletre

Példa az Erste Termin Long ügyletre

Ön az internetes rendszerén (ha a szerződései erre lehetőséget adnak) vagy az üzletkötője segítségével vásárol 1,000 db OTP részvényt 4,800 Ft-os árfolyamon. 16:00 óráig bármikor zárhatja ezt a pozíciót. Amennyiben így tesz, akkor ez gyakorlatilag egy normál day-trade ügylet, semmi egyéb teendő nincs.

Amennyiben Ön legkésőbb 16:00-kor úgy dönt, hogy ezt a long pozícióját napon túl is szeretné megtartani, akkor ezen szándékát telefonon jeleznie kell az üzletkötőjének.

Mi történik ezután? A bróker ezt követően egy OTC ügylet keretében zárni fogja a nyitott long pozíciót (tehát el fog adni 1,000 db OTP részvényt). Az ügylet árfolyama meg fog egyezni a long pozíciót nyitó ügylet árfolyamával (4,800 Ft) és mivel ez daytrade-nek minősül, így költsége sem lesz.

Az üzletkötő ezután a vásárolt 1,000 db-nak megfelelő 5 kontraktus (mert 1 kontraktus 200 db OTP részvénnyel egyezik meg) OTP vételi határidős pozíciót fog nyitni. A határidős pozíció lejárata jellemzően a nyitást követő harmadik hónap harmadik péntekére esik.

Jelen példában a pozíció nyitása 2010. június 7-e, ennek megfelelően a határidős pozíció lejárata szeptember harmadik péntekén lesz, tehát az üzletkötő egy OTP1009-es határidős long pozíciót nyit, melynek kötési árfolyama a prompt ügyletkötés árfolyamának (4,800 Ft) a Termin ügyletek finanszírozási költségének időarányos részével növelt árfolyama lesz (jelen példában 5,060 Ft.)

Az ügylet zárása
A Termin ügylet zárására irányuló megbízásadás történhet internetes rendszeren (ha a szükséges keretszerződésekkel rendelkezik), illetve üzletkötőn keresztül. Ekkor a nyitással ellentétes irányú prompt megbízással tudjuk zárni pozíciónkat. Tegyük fel, hogy a nyitást követően 1 héttel később jelen példánkban eladunk 1,000 db OTP részvényt 5,200 Ft-os árfolyamon.

Ha az eladási megbízásunk teljesült, akkor legkésőbb 16:00 óráig ezt is jeleznünk kell üzletkötőnk felé, aki a nyitással ellentétes műveletekkel zárni fogja long pozíciónkat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy üzletkötőnk a zárás napján eladott 1,000 db OTP-t egy OTC ügylet keretében vissza fogja vásárolni. Az árfolyam itt is meg fog egyezni az aznapi prompt ügylet árfolyamával (5,200 Ft) és természetesen ez az ügylet is költségmentes lesz.

Ezzel egy időben zárni fogjuk a határidős long pozíciónkat is a nyitáskor már megismert algoritmus szerint. Tehát brókerünk elad 5 db (mert 1 kontraktus 200 db OTP részvényt tartalmaz) OTP1009-es határidős pozíciót 5,443 Ft-on, ami a Termin ügylet nyitó prompt lábából számolt finanszírozási költségével növelt árfolyama. A két határidős tranzakció bruttó eredménye az Ön számláján 383 ezer Ft lesz ((5,443-5,060)*5*200), amit már csak tranzakciós költség terhel, amely megegyezik az Ön számláján korábban is alkalmazottakkal.

Az alkalmazott képlet:
Határidős árfolyam= prompt árfolyam + (prompt árfolyam * kamat % / 365) * (prompt láb elszámolásának napja és a határidős láb elszámolásának napja között eltelt napok száma)

Kattintson ide a Long ügyletet bemutató számlakivonat letöltéséhez

Példa az Erste Termin Short ügyletre

Ön az internetes rendszerén (ha a szerződései erre lehetőséget adnak) vagy telefonon az üzletkötője segítségével elad 1,000 db OTP részvényt 4,800 Ft-os árfolyamon. 16,00 óráig bármikor zárhatja ezt a pozícióját. Amennyiben így tesz, akkor ez gyakorlatilag egy normál day-trade ügylet, semmi egyéb teendő nincs.

Amennyiben Ön legkésőbb 16:00-kor úgy dönt, hogy az aznap nyitott short pozícióját napon túl is szeretné megtartani, akkor e szándékát telefonon jeleznie kell az üzletkötőjének. Amennyiben nem jelzi, hogy a short ügyletéből napon túli ügyletet szeretne, akkor a rendszer a záró szakaszban automatikusan lezárja a short irányú, napon belül nyitott pozícióit.

Amennyiben jelezte, hogy szeretné napon túl megtartani a pozíciót, a bróker egy OTC ügylet keretében zárni fogja az Ön által nyitott shortot (tehát venni fog egy OTC ügylet keretében 1,000 db OTP részvényt). Az ügylet árfolyama meg fog egyezni a short pozíciót nyitó ügylet árfolyamával (4,800 Ft.) és mivel ez daytrade-nek minősül, így ennek a vételnek költsége nem lesz.

Az üzletkötő ezután az eladott 1,000 db-nak megfelelő 5 kontraktus (mert 1 kontraktus 200 db OTP részvénynek felel meg) OTP határidős eladási pozíciót fog nyitni. A határidős pozíció lejárata jellemzően a nyitást követő hónap harmadik péntekére esik.

Jelen példában a pozíció nyitása 2010. június 7-e, ennek megfelelően a határidős pozíció lejárata július harmadik péntekén lesz, tehát az üzletkötő egy OTP1007-es határidős short pozíciót nyit, melynek kötési árfolyama a prompt ügyletkötés árfolyamának (4,800 Ft) a Termin ügyletek finanszírozási költségének időarányos részével csökkentett árfolyama lesz (jelen példában 4,741 Ft.)

Az ügylet zárása
A Termin ügylet zárására irányuló megbízásadás történhet internetes rendszeren (ha a szükséges keretszerződésekkel rendelkezik), illetve üzletkötőn keresztül. Ekkor a nyitással ellentétes irányú prompt megbízással tudjuk zárni pozíciónkat. Tegyük fel, hogy a nyitás követően 1 héttel később jelen példánkban veszünk 1,000 db OTP részvényt 4,450 Ft-os árfolyamon.

Ha a vételi megbízásunk teljesült, akkor legkésőbb 16:00 óráig ezt is jeleznünk kell üzletkötőnk felé, aki a nyitással ellentétes művelettel zárni fogja short pozíciónkat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy üzletkötőnk a zárás napján vett 1,000 db OTP-t egy OTC ügylet keretében el fogja adni. Az árfolyam itt is meg fog egyezni az aznapi prompt ügylet árfolyamával, tehát 4,450 Ft lesz, és természetesen ez az ügylet is költségmentes lesz.

Ezzel egy időben zárni fogjuk a határidős short pozíciónkat is a nyitáskor már megismert algoritmus szerint. Tehát brókerünk vesz 5 db (mert 1 kontraktus 200 db OTP részvényt tartalmaz) OTP1007-es határidős pozíciót 4,401 Ft-on, ami a Termin ügylet nyitó prompt lábából számolt finanszírozási költségével csökkentett árfolyama. A két határidős tranzakció bruttó eredménye az Ön számláján 340 ezer Ft lesz ((4,741-4,401)*5*200), amit már csak az Ön számláján korábban is alkalmazott mértékű tranzakciós költség terhel.

Az alkalmazott képlet:
Határidős árfolyam = prompt árfolyam - ((prompt árfolyam * kölcsönzési díj % / 365) * (prompt láb elszámolásának napja és a határidős láb elszámolásának napja között eltelt napok száma)

Kattintson ide a short ügyletet bemutató számlakivonat letöltéséhez