Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

Az Alapkezelő szolgáltatásai

 

befektetési alapok kezelése

Az Erste Bankcsoport Magyarországon is nagy tapasztalatokkal rendelkezik befektetési alapok kezelése és forgalmazása terén. A Konszern a közép-kelet-európai régió szinte minden országában működő, és több országban piacvezető alapkezelői által többszáz befektetési alapban sokmilliárd EUR értékű vagyont kezel, és ezzel a regionális piacon jelentős piaci részesedést mondhat magáénak.

Az ERSTE magyarországi alapkezelőjeként az Erste Alapkezelő Zrt. jogelődjei által már 1993 óta jelen van a hazai befektetési alap piacon. Az azóta eltelt évek alatt folyamatosan bővítettük befektetési alap kínálatunkat, reagálva a befektetési piac fejlődésére és ügyfeleink igényének változására. Jelenleg már huszonhét különböző, a magyar tőkepiac valamennyi szegmensét lefedő befektetési alapot kezelünk.

Az Erste valamennyi alapjának letétkezelését az Erste Bank Hungary Zrt. végzi, főforgalmazója az Erste Befektetési Zrt., aki a forgalmazás lebonyolítására külön szerződés alapján igénybe veszi az Erste Bank Hungary Zrt. és a Magyar Posta Zrt. fiókjait, jelentős saját ügynökhálózatát, valamint internetes értékesítési csatornáit (Hozamplaza, NetBroker, Portfolio Tőzsde Online, [origo] klikkbank).

Erste Sparinvest KAG által kezelt alapok

Az uniós csatlakozás időpontját követően egyre nagyobb számban jelennek meg a hazai piacon külföldi befektetési alapok, melyek befektetési céljaik és horizontjuk által a hazai gyakorlatban megszokottnál lényegesen nagyobb háttérstruktúrát követelnek meg, ezért igazán hatékonyan csak a hazai gyakorlatban megszokott nagyságrendeknél jelentősen nagyobb méretben működtethetők. Az Erste üzletpolitikája szerint ezért Magyarországon nem hoz létre újabb külföldi befektetési területeket megcélzó alapokat, hanem a Konszern bécsi székhelyű alapkezelője, az Erste Sparinvest KAG (ESPA) több mint 300 alapjából válogatva forgalmazza azon alapokat, amelyekre érzékelhető ügyféligény jelentkezik. Egyre szélesedő kínálatunkat mindig megtalálja honlapunkon.

Befektetési jegyek

Portfoliókezelés

Az Erste Alapkezelő Zrt. a PSZÁF 2003. január 10-én kelt III-100 017-018/2003 sz. határozata alapján befektetési alapkezelés mellet jogosulttá vált önkéntes és magánnyugdíjpénztárak részére vagyonkezelési szolgáltatást nyújtani, illetve portfoliókezelést, befektetési tanácsadást és értékpapír kölcsönzést is végezni.

Az engedély megszerzését követő hónapokban végrehajtott átszervezéseket és tevékenység átvételt követően az Alapkezelő volumen szempontjából a befektetési alapkezelés mellett meghatározó tevékenységévé a vagyon- és portfoliókezelési tevékenységek váltak.

Számos magánszemély, önkormányzat, vállalkozás, alapítvány és egyéb intézmény bízta meg Társaságunkat szabad pénzeszközeinek, megtakarításainak kezelésével, portfoliójának kialakításával és menedzselésével. Szolgáltatásunk részeként, a szerződéskötést megelőzően felmérjük leendő ügyfelünk befektetési céljait és időtávját, valamint kockázati preferenciáit. Ezek alapján javaslatot teszünk a megkötendő szerződés mellékleteként írásban is rögzítésre kerülő befektetési politikára, melynek elfogadásáról, vagy módosításáról természetesen ügyfelünk határoz. Ezen befektetési politika tartalmazza mindazokat a szabályokat és a befektetési tevékenység során betartandó portfoliószerkezeti korlátokat, amelyek ellenőrizhetően biztosítják, hogy legfeljebb a megbízónk által jóváhagyott mértékű kockázatokat vállaljuk őt terhelően, ugyanakkor a szintén ebben rögzített referencia index szolgál tevékenységünk eredményességének mérésére, és objektív összehasonlítási alapot biztosít az elért hozam minősítésére. Befektetőink döntésének megfelelően e portfoliókat döntő részben hazai kibocsátású állampapírokból építettük fel, vannak azonban olyan ügyfeleink is, akik a hazaiak mellett külföldi értékpapírok, illetve kötvényeket és részvényeket is tartalmazó vegyes, vagy éppen meghatározó részben részvényeket tartalmazó portfolió kialakításával bíztak meg bennünket.

Tevékenységünk során az egyedi ügyféligények kielégítése mellett rendkívüli hangsúlyt fektetünk az eredményes működéshez elengedhetetlenül szükséges bizalmi viszony kialakítására és az ezt megalapozó maximális diszkréció biztosítására. Ügyfeleink esetében sajnos emiatt nincs lehetőségünk, hogy nevüket referencia listánkon szerepeltessük.